Een plafond schilderen in 8 stappen

Het schilderen van een plafond kan lastiger zijn dan andere schilderwerken omdat je de hele tijd boven het hoofd moet werken, zeker als het plafond eerst nog eens grondig gereinigd moet worden. Een goede voorbereiding en slimme techniek kan deze karwei een stukje lichter maken.

Wat zijn de ideale omstandigheden om een plafond te schilderen?

Zorg voor de ideale temperatuur in huis om te schilderen. Tien tot twintig graden is perfect voor binnenschilderwerken. Is het kouder, dan zal de verf trager en misschien zelfs niet drogen. Te warm is ook niet goed, want dan droogt de verf te snel. Ook de luchtvochtigheid is een belangrijke factor voor binnenschilderwerken. Wanneer het te droog is, kan je best bakjes water in de kamer plaatsen. Verlucht de ruimte niet tijdens de schilderwerken, maar zet na het schilderen wel de ramen open zodat de verf sneller kan drogen. Let wel! Ramen open zetten na het schilderen is dan wel weer niet aan te raden als het buiten vochtiger is.

Stappenplan om jouw plafond te schilderen

Stap 1: Reinig het plafond

Net zoals je de muren moet ontvetten en reinigen voor het schilderen, geldt dat ook voor het plafond. Je kan dezelfde werkwijze hanteren zoals we die eerder in de blog 'hoe ontvet ik best mijn muren' beschreven.

Stap 2: Muren afplakken met afplaktape

Breng afplaktape aan op de overgang van de muur naar het plafond. Zo zorg je het best voor strakke afwerkingen van de randen.

Stap 3: Vul lelijke naden tussen het plafond en de muur op

Het is mogelijk dat er barstjes of diepere naden zichtbaar zijn in de overgang van het plafond naar de muren. Vul deze op zodat deze de kwaliteit van het nieuwe schilderwerk niet teniet doen.

Stap 4: Breng een plafondprimer aan

Een goede onderlaag is zowel op muren als plafonds essentieel voor een goede hechting van de eindlaag. Hierdoor zal de verf ook egaal drogen. Meestal wordt er gekozen voor een watergedragen primer.

Er bestaan plafondprimers voor allerlei soorten ondergronden:

  • Voor poreuze oppervlakken, zoals pleisterwerk of gyproc, wordt een standaard primer voor absorberende oppervlakken aangeraden.
  • Voor gladde oppervlakken raden we een hechtprimer aan. Dat is bijvoorbeeld interessant voor een houten plafond, verniste plafondbalken, betonnen plafond, plafond in pvc, plafondtegels, etc...
  • Een fixerende primer is dan weer ideaal voor eerder poederende ondergronden.
  • Ondergronden met vlekken daarentegen hebben dan weer baat bij een isolerende primer. Denk bijvoorbeeld aan oppervlaktes met vochtplekken, roestvlekken en roet.

Stap 5: Kies de verf waarmee je het plafond wil schilderen

Heel vaak wordt voor het plafond gekozen voor een watergedragen latex plafondverf. Ook hier zijn verschillende soorten verf mogelijk:

  • Een glanzende verf doet oppervlaktes groter, breder en ruimer lijken.
  • Satijn creëert dan weer een zijdezacht karakter en kan ook kleine onregelmatigheden verbergen.
  • Om plafondbeschadigingen te minimaliseren kan je kiezen voor een matte verf, maar onthoud dat deze verf redelijk snel aan kwaliteit verliest.

Stap 6: Schilder eerst de hoeken en randen met een verfborstel

De hoeken en randen van een plafond zijn het moeilijkst om te schilderen. Met een kwast en een klein verfrolletje kan je deze eerst aanpakken om dan vervolgens over te gaan tot de grote vlakken.

Stap 7: Start met het schilderen van jouw plafond

Dompel de rol in de verf en laat deze een paar keer over het rooster rollen, zodat de verf gelijkmatig over de verfrol verdeeld wordt. Begin met schilderen bij het raam en werk in de lengte van het plafond, telkens in vlakken van een vierkante meter. Laat elk vlak een rolbreedte met het vorige vlak overlappen. Schilder eerst horizontaal en dan verticaal voor een perfecte spreiding.

Het is trouwens belangrijk dat je steeds van een lichtbron weg werkt, zoals een raam, zodat je beter ziet welk stuk al geschilderd is en waar je misschien nog moet bijsturen.

Stap 8: Werk het plafond in één keer af

Stop niet halverwege het plafond om pauze te nemen, maar schilder het plafond in één keer. Zo kan je vermijden dat er stukken opdrogen, terwijl je nog niet helemaal klaar bent. Verwijder de afplaktape terwijl de verf nog nat is om te vermijden dat opgedroogde verf zou afbrokkelen wanneer je de tape verwijdert als de verf al droog is.

SDAD heeft een jarenlange ervaring met binnenschilderwerken en dus het schilderen van plafonds. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie of een vrijblijvende offerte!

Een project in het vooruitzicht?

Wij staan steeds paraat voor het verlenen van een eerste advies! Tevens bezorgen we u steeds een vrijblijvende, gedetailleerde en gratis offerte op maat.

Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×