3 tips om jouw trap te schilderen

Een trap heeft heel wat te verduren en kan na een aantal jaren sporen van slijtage vertonen. Een frisse lik verf of grondige behandeling van jouw trap kan dan wonderen doen. We geven je graag drie tips om zelf uw trap te schilderen.

Tip 1: kies een geschikte verf voor trappen

Om trappen te schilderen wordt vaak gekozen voor een slijtvaste verf, zoals een lak op basis van (poly)urethaan alkydhars die je zowel in hoogglans als zijdeglans kunt verkrijgen. Ook acrylverf, afgewerkt met een transparante parketlak als eindlaag is ideaal voor trappen. Graag een originele look? Kies dan voor een matte vloerverf die veelal bestaat uit een basiscoating en een verharder met eindlaag die beschermt tegen slijtage.

Kinderen in huis? Er bestaan anti-slip verfsoorten om ongelukjes te voorkomen!

Tip 2: kies een kleur die past bij het karakter van je woning

Smaken verschillen uiteraard, maar je doet er goed aan niet alleen met jouw eigen smaak, maar ook met de opbouw van je woning of pand rekening te houden. Zo zijn lichte kleuren beter geschikt in kleinere traphallen voor een ruimer effect. Voor datzelfde effect kan je er bijvoorbeeld ook voor kiezen om jouw muren en vloer in dezelfde tinten te schilderen.

Graag een accent in jouw trappenhal. Schilder de muur langs jouw trap dan in een contrasterende kleur om van jouw trap een echte blikvanger te maken.

Tip 3: volg het juiste stappenplan om uw trap te schilderen

Stap 1: Ontvet, schuur en ontstof de trap

Ontvet de trap grondig en droog af. Schuur vervolgens het volledige oppervlak lichtjes op. Je kan kiezen voor een kleine korrel of grovere korrel voor oneffen hout. Ontstof de trap tot slot met een zachte borstel.

Was er eerst een traptapijt aanwezig? Verwijder het tapijt en de lijmresten voordat je de trap ontvet, schuurt en ontstoft.

Stap 2: plak niet te schilderen vlakken af met afplaktape

Het is belangrijk dat je afplaktape aanbrengt langs de randen voor een strakke afwerking.

Stap 3: breng een aangepaste primer aan

Vraag advies in de verfwinkel als je een primer koopt. Breng de primer als grondlaag aan, laat drogen en schuur nog eens licht op. Ontstof de trap nadien nogmaals.

Stap 4: werk de kieren en naden weg

Er kunnen kieren en naden zichtbaar zijn langs de randen van de trap. Werk deze weg met acrylaatkit, ook wel schilderskit genoemd.

Stap 5: schilder de trap

Kies een geschikte verf om de trap te schilderen en ga aan de slag. Heb je een houten trap en wil je het originele hout behouden? Dan kan je de trap bewerken met een gepaste vernis of olie.

Extra tip:

Laat steeds een trede over als je de trap tijdens de schilderwerken nog wilt gebruiken. Als die treden zijn opgedroogd, kan je de andere treden aanpakken.

Laat jouw trap schilderen door een professional

Een trap schilderen vraagt toch om de nodige handigheid en ervaring. Door een professionele schilder in te schakelen, beperk je het risico op strepen of een verkeerde werkwijze. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie of een vrijblijvende offerte.

Een project in het vooruitzicht?

Wij staan steeds paraat voor het verlenen van een eerste advies! Tevens bezorgen we u steeds een vrijblijvende, gedetailleerde en gratis offerte op maat.

Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×