7 tips om uw huis te verven

Je denkt er aan binnenkort jouw huis te verven en je bent volop bezig met de voorbereidingen? Een woning schilderen, daar komt meer bij kijken dan je zou denken. SDAD geeft jou graag 7 waardevolle tips, zodat je alvast goed vertrokken bent!

Tip 1: bereid uw woning voor op de schilderwerken

Maak de ruimte die moet worden geschilderd zo leeg mogelijk. Kan je niet alle meubels uit de ruimte verwijderen? Plaats ze dan samen in het midden van de vloer en leg er een zeil of oude lakens over om deze te beschermen tegen verfspatten. Vergeet ook geen karton of een zeil op de vloer te leggen, om dezelfde reden. Tot slot plak je de plinten, deurlijsten en raamkozijnen best af met tape.

Zo, klaar om de muren zelf voor te bereiden op hun eerste verflaag. Reeds geschilderde muren in goede staat kunnen gewoon afgewassen worden met water, maar bijvoorbeeld gyproc muren dienen te worden opgeschuurd. Dat is tijdrovend, maar wel noodzakelijk voor een goed resultaat. Breng hierna een goede primerlaag aan op de muren als voorbereiding op de uiteindelijke verf die je gekozen hebt.

Tip 2: kies de juiste kleuren om uw woning te schilderen

Kleuren spelen een heel belangrijke rol in hoe een ruimte ervaren wordt. Er bestaat dan ook een hele wetenschappelijk bewezen kleurenpsychologie die kleuren aan emoties koppelt. Interieurarchitecten, interieurvormgevers en schildersbedrijven kunnen hierin het juiste advies geven. Om zelf kleuren te kiezen, kan je alvast deze ongeschreven wetten in het achterhoofd houden:

In een ruimte is er idealiter een evenwicht tussen warme en koude elementen. Heb je bijvoorbeeld een houten vloer (warm), kies dan voor frisse kleuren op de muren. Heb je daarentegen een tegelvloer in een koudere vloer, kies dan bijvoorbeeld voor warme aardetinten op de muren.

Een zacht kleurenpallet zorgt voor meer rust, zeker in de slaapkamer. Kies zachte, naturel- of pastelkleuren voor de ruimtes waarin je tot rust wilt komen. Toch graag één opvallende tint? Kies dan voor een fellere verf die past bij het hoofdeinde van het bed.

Donkere kleuren verkleinen ruimtes. En het omgekeerde geldt natuurlijk ook. Voor grote, hoge herenhuizen kunnen donkere kleuren geschikt zijn, maar voor kleinere woningen of kantoren kies je beter voor lichtere verven.

Tip 3: kies de juiste verf voor uw project

De juiste verf kiezen voor jouw woning is al de helft van het werk. Er zijn tegenwoordig zoveel merken en soorten verf op de markt, dat het soms moeilijk is om het overzicht te bewaren. Zo is ook de correcte verf toepassen per soort ondergrond, denk maar aan gepleisterde muren, houtstructuren, mdf, reeds geschilderde ondergronden, beton etc...van groot belang voor een goed resultaat. Kwalitatieve, halfmatte verven voor binnenmuren zijn bijvoorbeeld interessant, omdat ze afgewassen kunnen worden. Matte verf creëert bovendien een iets warmere uitstraling. Voor wie graag meer diepte wil, is glanzende verf een optie. Met decoratieve technieken kan je dan weer een originele toets aan jouw project toevoegen.

Hoe weet jij nu of je de juiste verf hebt gekozen? Vraag een staal aan de verfwinkel en test even op wit karton. Zo zie je meteen of de kleur en textuur overeenkomt met jouw verwachtingen. Neem daarbij steeds de toepassingen door om zeker te zijn of je de juiste verf voor de juiste ondergrond vast hebt.

Tip 4: zorg dat u de juiste verfborstel kiest

Niet alleen de kwaliteit van verschillende verfborstels kan enorm variëren, ook hierin zijn er verschillende verfborstels voor verschillende toepassingen. Voor grote vlakken gebruik je best een grote verfrol, terwijl je voor de randen van muren of het plafond beter een verfkwast gebruikt. Vraag advies in de verfwinkel en kies zeker niet voor de goedkoopste opties.

Tip 5: zorg voor de juiste temperatuur om uw woning te verven

Zorg voor de juiste temperatuur binnenshuis wanneer je wil beginnen schilderen of wanneer de schilder langskomt. Onthoud dat de verf trager droogt bij temperaturen onder de 10°C en helemaal niet droogt wanneer het kouder dan 5°C is. Stijgt de temperatuur boven de 20°C, dan zal de verf steeds sneller drogen en zal dit leiden tot een minder goede verwerking er van. Temperaturen rond de 15°C zijn dus perfecte temperaturen voor binnenschilderwerken.

Ook luchtvochtigheid is een belangrijke factor voor schilderwerken. Ideaal is 50 à 60% in huis. En tot slot, vermijd stof! Stofzuig de ruimte eerst grondig, zodat er geen stof in de verf of op de drogende muren terechtkomt.

Tip 6: vergeet de afwerking niet

Verwijder de eventuele afplaktape terwijl de verf aan het drogen is voor een mooier resultaat aan de randen. Je wacht hier beter niet mee tot de verf helemaal droog is. Reinig ook onmiddellijk het verfmateriaal wanneer je gedaan hebt met verven. Zo gaat het langer mee en kan je het later nog hergebruiken.

Tip 7: schakel een professionele schilder in

Samengevat zijn een goede voorbereiding en het juiste materiaal essentieel voor een optimaal resultaat. Het schilderen op zich is het minst moeilijk, al is het ook niet altijd evident om strepen op muren te vermijden. Het kan een goed idee zijn om een professional in te schakelen, alleen al omdat deze de nodige ervaring met voorbereiding en materiaal heeft en alle schildertechnieken onder de knie heeft.

SDAD Schilderwerken is sterk in stielkennis, service, snelheid en stijl. Wij helpen je graag om jouw woning te verven. Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie.

Een project in het vooruitzicht?

Wij staan steeds paraat voor het verlenen van een eerste advies! Tevens bezorgen we u steeds een vrijblijvende, gedetailleerde en gratis offerte op maat.

Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×