Aluminium schrijnwerk schilderen, kan dat?

Heel veel woningen en gebouwen zijn uitgerust met aluminium schrijnwerk. Het is immers een sterk materiaal dat bijvoorbeeld grote glaspartijen kan dragen. Door met slanke raamprofielen te werken, wat met aluminium perfect mogelijk is, creeër je bovendien een zwevend gevoel en verkrijg je een maximale lichtinval.

Aluminium is verkrijgbaar in tal van kleuren. Het kleur bladdert nooit af zoals op geschilderde houten profielen , waardoor het materiaal ook nog eens erg onderhoudsvriendelijk is. Wel kan aluminium een dieptereiniging nodig hebben op termijn of zijn kleur wat verliezen. Dus wat als je toch graag eens een nieuw kleurtje wenst en jouw aluminium profielen terug wil laten heropleven?

Kan je aluminium profielen zomaar schilderen?

Ja, maar erg gemakkelijk is het niet. Vooral geanodiseerd aluminium kan tot problemen leiden. Geanodiseerd betekent dat het aluminium met een beschermende oxidelaag is behandeld. Deze laag bevat tevens de kleur en beschermt het profiel tegen corrosie. Om je aluminium profielen te kunnen overschilderen, moet deze beschermlaag eerst verwijderd worden.

Stap 1: ontvetten en schuren

Voorbereiding is bij alle schilderwerken de belangrijkste stap. Zorg er voor dat je aluminium profielen gereinigd, ontvet en geschuurd zijn. Doe je dit niet, dan zal de nieuwe verf nooit goed hechten. We kunnen niet genoeg benadrukken hoe belangrijk het is om zeker geanodiseerd aluminium héél grondig te schuren. Het is zelfs het overwegen waard om je aluminium profielen te laten stralen en beitsen.

Onbehandeld of gecoat aluminium schuur je best licht op met fijn schuurpapier. Voor geanodiseerd aluminium heb je het zwaardere geschut nodig: schuur mechanisch met een haakse slijper en een schuurschijf. Na het schuren is het belangrijk om het aluminium opnieuw zorgvuldig te reinigen.

Stap 2: breng een primer aan

Plak eerst en vooral de randen zorgvuldig af met afplaktape. Voor de primer laat je je best adviseren in een gespecialiseerde verfwinkel. Je hebt immers een primer (en verf) nodig die geschikt is voor jouw specifiek soort aluminium. Veelal komt een tweecomponentenprimer op basis van epoxy in aanmerking. Laat de grondlaag voldoende lang drogen.

Stap 3: breng de afwerkingslagen aan

Wanneer de primer droog is, kan je de kleur aanbrengen in twee lagen. Kies hiervoor polyurethaanverf, aangezien deze zijn kleur en glans langer behoudt dan andere soorten verf.

Bezint eer ge begint

Bezint echter eer ge begint, want aluminium overschilderen betekent dat je dit om de zoveel tijd opnieuw zult moeten doen. De kleurlaag die het kozijn had wanneer je het kocht, gaat sowieso wel langer mee dan de verflaag.

Klinkt dit nogal omslachtig en twijfel je of je jouw aluminium ramen, deuren, poorten, ... zelf wil schilderen? Je kan dit altijd uitbesteden aan een professional zoals SDAD. Wij zijn hiermee vertrouwd en kunnen al snel analyseren om welk soort aluminium het gaat en welke verf voor de klus in aanmerking komt. Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie.

Een project in het vooruitzicht?

Wij staan steeds paraat voor het verlenen van een eerste advies! Tevens bezorgen we u steeds een vrijblijvende, gedetailleerde en gratis offerte op maat.

Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×