Binnen- en buitendeuren schilderen in 5 stappen

Binnen- en buitendeuren dragen veel bij aan het globale uitzicht van je woning. Af en toe kunnen ze dan ook een nieuwe laag verf gebruiken. Of misschien heb je gewoon zin in een nieuwe kleur? Dan hebben we goed nieuws: de meeste binnen- en buitendeuren kan je gewoon overschilderen in 5 stappen.

Kan je zomaar elke deur schilderen?

Ja! Zelfs pvc of aluminium deuren.

Uiteraard is het wel belangrijk om voor dergelijke materialen dan ook de juiste primer te gebruiken.

Een goede, geschikte grondlaag zal er voor zorgen dat de afwerkingslaag beter op de deur hecht.

Voor de afwerkingslaag zijn er verschillende types verf mogelijk: solventlakken en watergedragen verf.

Wat is nu het verschil tussen beide? Een solventlak is sterker en krasvaster. Dat wil zeggen dat deze verf beter bestand is tegen vet en krassen, maar ook dat ze wat trager droogt. Dit is positief, want kleine oneffenheden of foutjes kan je tijdens het drogen nog gemakkelijk rechtzetten.

De keerzijde van de medaille is bij solventgedragen verf is dat deze voor wat geurhinder zorgt tijdens en na het schilderen, en dat bleke kleuren op termijn wat kunnen vergelen.

Watergedragen verf ruikt dan weer minder fel dan solventlak. Deze soort verf droogt bovendien wat sneller, waardoor je wel goed moet doorwerken. Daarnaast is deze verf ook wat gevoeliger voor vette vingers.

 

Deuren schilderen in 5 stappen

De juiste verf in huis gehaald? Laten we er dan aan beginnen!

  • Stap 1: verwijder de deur uit de deurlijst, zodat je gemakkelijker kunt werken.
  • Stap 2: bereid de deur en deurstijl voor door deze eerst te ontvetten met water en ammoniak. Schuur de deur vervolgens op met schuurpapier, zodat de verf beter zal kunnen hechten. Hardnekkige verflagen kan je verwijderen met staalwol en een staalborstel of een plamuurmes. Vergeet de deur daarna niet te ontstoffen met een stofdoek en verwijder alle beslag zoals de klink. Je kan eventueel iets anders in het gat van de klinke plaatsen, zodat je wel nog houvast hebt aan de deur.
  • Stap 3: gebruik plamuursel om mogelijke oneffenheden weg te werken.
  • Stap 4: Breng een geschikte primer aan op de deur en de deurlijst. Het soort grondlaag dat je gebruikt, zal afhankelijk zijn van het materiaal. Vergeet de onderkant en zijkant van de deur niet! Wanneer de primer droog is, kan je de deur opnieuw licht opschuren en ontstoffen.
  • Stap 5: werk af met meerdere afwerkingslagen. Hou rekening met eventuele houtnerven en verf deze in de richting van de nerven. Gebruik voor grote oppervlakken en rol en schilder eens verticaal en dan weer horizontaal. Zorg er ook voor dat er geen druppels blijven hangen aan de onderkant van de deur, anders kan de deur misschien klemmen in het deurgat. Laat voldoende lang drogen voordat je de deur terugplaatst.

 

Laat je deuren schilderen door de ervaren schilders van SDAD

Kunnen jouw binnen-en buitendeuren een opfrisbeurt gebruiken?

Je kan dit uiteraard zelf doen, maar wil je helemaal zeker zjn van je stuk, doe dan een beroep op de ervaren schilders van SDAD.

Het resultaat zal uitstekend zijn en jij bespaart er veel tijd mee uit.

Vraag hier vrijblijvend een gratis offerte aan.

 

Een project in het vooruitzicht?

Wij staan steeds paraat voor het verlenen van een eerste advies! Tevens bezorgen we u steeds een vrijblijvende, gedetailleerde en gratis offerte op maat.

Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×