Heel wat ruimtes staan onder invloed van water en vocht. Denk maar aan de de badkamer, kelder, garage, het tuinhuis, ... Daarom is het belangrijk om gebruik te maken van de juiste materialen, zodat nattigheid en damp geen enkele kans krijgen om de ruimtes te beschadigen. In deze blog lees je hoe je de jusite verfkeuze kan maken en geven we je tips om te starten met schilderen.
Het warme water dat je dagelijks door de douchekop laat stromen veroorzaakt heel wat damp in je badkamer. Misschien staat er een tuinhuis op je terras en dringt er water in het hout na een hevige regenbui? Wat je ook wil schilderen: kies de juiste verf! Een buitenmuur is immers anders dan een binnenmuur. Om je tuinhuis bijvoorbeeld te schilderen kies je best een dekkende verf of beits. Beits is immers een duurzame oplossing en beschermt tuinhout tegen alle weersomstandigheden. Ook in de badkamer moeten je muren goed bestand zijn tegen water, warmte en damp. Kies dus voor een verf die waterafstotend, goed reinigbaar en bestand is tegen schimmelontwikkeling!
Acrylverf is samengesteld uit pigment en wordt gemaakt op basis van water. Er bestaan verschillende varianten zoals satijnglans, hoogglans of mat. Zowel binnen als buiten kan je acrylverf gebruiken. Schilder bijvoorbeeld je tuinhuis met een licht kleur acrylverf en het krijgt meteen een heldere look. Bovendien is deze waterafstotend en kan de regen het hout niet binnendringen. Wist je dat er zelfs acrylverfsoorten bestaan die speciaal ontwikkeld zijn voor vochtige ruimtes?
De verfkeuze bij het schilderen van je vochtige ruimtes hangt grotendeels af van de verluchting. Heb je in die omgevingen voldoende verluchting door bijvoorbeeld een raam die open kan? Dan is zelfs gewone muurverf geschikt.
Indien je niet makkelijk kan verluchten, dan gebruik je beter aangepaste verf, speciaal voor vochtige ruimtes. Ook een muurverf met hoge zijdeglans is geschikt. Beide verfsoorten stoten water en schimmels af en zijn dus toe te passen.
Als je de juiste verf gekozen hebt, kan je starten met schilderen. Eerst en vooral moet je de ruimte grondig schoonmaken. Zorg dat er geen vuiltje meer te bespeuren is met een stofborstel op de muur en herstel oneffenheden met schuurpapier en plamuursel. Zo voorkom je een bultje op een wand nadat die geschilderd is.
Leg vervolgens een laag primer aan. Gebruik zeker een waterafstotende primer die geschikt is voor vochtige ruimtes of omgevingen. Daardoor hechten de grond-en de toplaag van de verf zich beter aan elkaar en zal de verf minder snel loskomen. Zodra de primer droog is, kan je beginnen aan het echte verfwerk. Ook een goede afwerking is belangrijk. Schilder je de muur naast de douche? Maak de douche dan watervast met silicone of met een kit die daar speciaal voor gemaakt is.
Zit je nog met vragen? Neem dan gerust contact op met één van onze vakmannen bij SDAD. Ze helpen je met plezier verder!
Wij staan steeds paraat voor het verlenen van een eerste advies! Tevens bezorgen we u steeds een vrijblijvende, gedetailleerde en gratis offerte op maat.
Update your browser to view this website correctly. Update my browser now