Gyproc schilderen, een stappenplan!

Gyproc gipskartonplaten zijn licht en kan je makkelijk zelf plaatsen. Ook schilderen kan heel vlot gaan, waardoor je een onafgewerkte ruimte snel een make-over kan geven. Toch zijn er enkele aandachtspunten voor wie met Gyproc aan de slag wil. Hieronder geven we een éénvoudig stappenplan waarmee je Gyproc-platen perfect zelf kan verven.

Het voegen van Gyproc

Onder het motto: een goede voorbereiding is al het halve werk, maken we de Gyproc-ondergrond eerst volledig klaar om te verven. Of je Gyproc-platen zich nu tegen de wand bevinden of aan het plafond, de werkwijze is altijd hetzelfde.

Om zo egaal mogelijk resultaat te bekomen, moeten alle vijzegaatjes opgestopt worden en de voegen van de Gyproc-platen eerst afgewerkt worden. Dat kan met een zelfklevende of papieren voegband. Kies je voor een papieren voegband, dan komt er wel wat techniek bij kijken. Er bestaan twee soorten voegmiddel voor Gyproc; ABA joint en ABA mix. ABA mix is handiger voor wie niet veel ervaring heeft met het voegen van Gyproc-platen. Deze mix is meteen gebruiksklaar, waardoor hij wel wat meer kost. ABA joint droogt sneller en is perfect voor gebruik door vakmannen.

Gyproc schuren

Als het voegwerk goed droog is, kan je overgaan tot het schuren van de Gyproc-platen. Werk alle oneffendheden weg met schuurpapier, bij voorkeur met een korrelgrootte 150. Veeg de platen daarna goed schoon met een zachte stofborstel of met een stofzuiger met borstel.

Primer aanbrengen op Gyproc

Meteen verven op Gyproc-platen is echt te vermijden. De platen zuigen de verf direct op, waardoor de verf niet mooi verdeeld wordt. Een voorbehandeling met grondverf, ook wel primer genoemd, is een echte must. Er zijn heel wat verschillende primers op de markt. Om de juiste keuze te maken ga je best eerst even na welke kleur de platen uiteindelijk moeten krijgen en hoeveel lagen verf je nodig hebt na het aanbrengen van de primer. Als je de juiste grondverf beet hebt, kan je aan de slag. Gebruik een kortharige vachtroller en rol de primer voldoende dun uit.

Gyproc verven

De primer heeft een vijftal uur nodig vooraleer je die kan overschilderen. Daarna kan het echte verfwerk beginnen! Zorg ervoor dat de verf goed geroerd is. De platen schilder je met een roller die je ook zou gebruiken om een gewone muur te verven. Voor de hoekjes en randjes gebruik je dan beter een borstel. Schilder zowel verticaal als horizontaal voor een egaal resultaat. Wacht met de tweede laag tot de eerste laag goed droog is. Je kiest volledig zelf hoeveel lagen je uiteindelijk aanbrengt.

Met dit stappenplan, kwalitatieve Gyproc-platen en een klein beetje ervaring kan je meteen aan de slag. Twijfel je over bepaalde stappen of wil je zeker zijn van een prachtig eindresultaat? De vakmannen van SDAD komen je Gyproc-wanden met plezier voorbereiden en schilderen. Neem vrijblijvend contact op en we bekijken samen wat we voor jou kunnen betekenen.

Een project in het vooruitzicht?

Wij staan steeds paraat voor het verlenen van een eerste advies! Tevens bezorgen we u steeds een vrijblijvende, gedetailleerde en gratis offerte op maat.

Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×