Houten tuinhuis schilderen

Hé, het is zomer! We hebben weer tijd en zon om te genieten van onze tuin. Maar als daar een tuinhuis in staat dat dringend nood heeft aan een stevige lik verf, dan is die tuin meteen wat minder aantrekkelijk. Geen nood, we vertellen je graag hoe jij je houten tuinhuis kunt schilderen.

 

Kan ik behandeld of geïmpregneerd hout verven?

Ja, je kan behandeld of geïmpregneerd hout schilderen, maar je wacht hiermee best minstens een jaar. In een impregneermiddel zitten immers stoffen die na verloop van tijd verdampen. Schilder je er een laag over, dan willen die stoffen alsnog ontsnappen en komt dit de verflaag zeker niet ten goede. Na dat eerste jaar dien je het hout schoon te maken, te ontvetten en te schuren. Door het schuren zal de nieuwe laag verf zich beter hechten. Opgelet, geïmpregneerd hout kan je niet met zomaar elke verf of lak schilderen. Het hout moet immers kunnen blijven ademen, zodat vocht van regen of dooi kan ontsnappen en het hout droog blijft. Behandeld hout verf je best met vochtregulerende beitsen of systeemverven, en best in verschillende lagen.

 

Voorbereiding voor het schilderen van je houten tuinhuis

Het allerbelangrijkste is ervoor zorgen dat je tuinhuis helemaal droog is, zodat de verf goed kan hechten.

  • Stap 1: zijn er nog eerder aangebrachte verflagen aanwezig? Maak dan eerst gebruik van een afbijtmiddel om de verflagen los te weken. Met een plamuurmes kan je dan alle verf losmaken en verwijderen.
  • Stap 2: vul eventuele gaatjes en scheurtjes op met een opvulpasta.
  • Stap 3: schuur het hout om een goeie hechting te garanderen.
  • Stap 4: ontstof en ontvet al het hout
  • Stap 5: breng een grondlaag aan, kies voor een primer voor buiten die goed aan hout hecht. De primer mag je in meerdere lagen aanbrengen en laat je best minstens tien uur drogen.

Je tuinhuis schilderen met houtverf voor buiten

Wanneer je tuinhuis is voorbereid op de schilderwerken, is het belangrijk een goede verf te kiezen. Er zijn verschillende opties:

  • Halfdekkende beits
  • Dekkende lakverf

Wil je de houtstructuur en de nerven van het hout blijven zien, dan kies je best voor een halfdekkende beits. Beits voor tuinhuizen kan je in verschillende houtkleuren en diverse dekkingsgraden verkrijgen. Vaak wordt aangeraden om dit jaarlijks opnieuw te doen. Een dekkende lakverf is ideaal voor tuinhuizen die zijn gemaakt uit niet-geïmpregneerde hout. Dergeljke kleurlakken zijn verkrijgbaar in tal van RAL-kleuren. Je kan kiezen voor een matte lak, semiglanslak of hoogglanslak, ook wel zijdeglanslak genoemd. Daarnaast kan je ook nog eens kiezen tussen een watergedragen of solventgedragen lak. Met een dekkende lakverf kan je tot wel vijf jaar zonder zorgen genieten van een mooi tuinhuis.

 

 

Laat je tuinhuis schilderen door een professional

Zin in een tuinhuis dat er weer als nieuw uitziet, maar heb je geen tijd om dit zelf te doen? Dan komt SDAD je graag helpen. Neem vandaag nog vrijblijvende contact met ons op voor een voorstel.

 

Een project in het vooruitzicht?

Wij staan steeds paraat voor het verlenen van een eerste advies! Tevens bezorgen we u steeds een vrijblijvende, gedetailleerde en gratis offerte op maat.

Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×