Je bakstenen muur schilderen? Het kan!

Ben je die saaie grijze buitenmuur beu of wil je een bakstenen binnenmuur schilderen in een kleur die past bij de rest van je interieur. Een bakstenen muur schilderen kan op het eerste gezicht moeilijk lijken, maar wanneer je enkele gouden regels volgt, is het eigenlijk niet zo moeilijk.

In deze blog vertellen we je waar je op moet letten als je je bakstenen muur wil schilderen en welke verf je best gebruikt.

Voorbereiding: voegwerk herstellen en bakstenen impregneren

Het zou jammer zijn om je bakstenen muur te beginnen schilderen en door het schilderwerk heen gebreken nog steeds te zien. Beschadigd voegwerk, bijvoorbeeld, kan je maar beter vermijden. Dat oogt niet alleen mooier, door kapotte voegen kan er ook water naar binnen sijpelen en dat wil je natuurlijk niet. Inspecteer dus je muur op loszittende voegen en werk deze bij met kant-en-klaar voegmiddel. Respecteer de droogtijden en maak daarna werk van de grondlaag. Zorg er ondertussen ook voor dat alle mos of andere aanslag op de muur verwijderd is.

Een baksteen heeft een grote zuigkracht door de vele poriën en zou je verf opzuigen als je de baksteen niet eerst behandeld met een impregneermiddel. Hierdoor wordt de steen vochtwerend en zal de verf niet in de poriën trekken. Een goede primer of voorstrijkmiddel is hiervoor ideaal.

Breng het product met een blokborstel of rol op de bakstenen aan en wacht tot deze laag helemaal droog is alvorens verdere lagen verf aan te brengen.

Breng geschikte verf aan op je bakstenen muur

Voor een bakstenen muur gebruik je best een watergedragen muurverf. Die vind je in eindeloos veel kleuren, mat of met glans. Wanneer je zeker bent dat je de ondergrond goed hebt hersteld, de primer goed hebt aangebracht en de juiste verf in huis hebt, kan je verder aan de slag! Plak de randen goed af en gebruik een ronde synthetische borstel voor randen en voegen. Voor de grote oppervlakken is een langharige roller geschikt. Begin eerst met verticale banen en rol daarna horizontaal uit. Eindig altijd van onderen naar boven. Denk er ook aan om nat-in-nat te schilderen, wat betekent dat je droge oppervlakken niet overschildert. Werk telkens in vlakken van ongeveer 1m². Laat de eerste verflaag goed uitdrogen en breng vervolgens een tweede laag aan. De afplaktape verwijder je tot slot best wanneer de verf nog nat is.

Laat je bakstenen muur schilderen door een professional

Om een bakstenen muur te schilderen, moet je goed voorbereid zijn. Er is trouwens ook verschil tussen een binnen-en buitenmuur, om nog maar te zwijgen van de noodzakelijke weersomstandigheden om een bakstenen buitenmuur goed te kunnen schilderen. Behalve het weer heb je zelf in de hand welke materialen je gebruikt en welke technieken je toepast. Zonder ervaring kan het echter niet zo eenvoudig zijn om een bakstenen muur goed voor te bereiden en daarna mooi te schilderen. De verkeerde verf of een slechte voorbereiding kan al voor problemen zorgen. Laat je bakstenen muur dus schilderen door een professioneel team zoals dat van SDAD. Dan ben je zeker van de kwaliteit van het gebruikte materiaal en de werkzaamheden. We komen graag vrijblijvend langs voor advies en maken graag een voorstel op maat. Neem gerust contact met ons op.

Een project in het vooruitzicht?

Wij staan steeds paraat voor het verlenen van een eerste advies! Tevens bezorgen we u steeds een vrijblijvende, gedetailleerde en gratis offerte op maat.

Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×