Kan ik mijn faiences of wandtegels schilderen?

Ja! Als je de stijl van je badkamer of keuken beu bent en graag de ouderwetse faiences achter een laagje verf verbergt, dan is dat perfect mogelijk. Een handige en budgetvriendelijke oplossing, want zo hoeven de faiences niet te worden afgebroken. Wist je dat je er zelf over kunt plamuren, zodat de voegen niet meer zichtbaar zijn en je een egaal oppervlak kunt creëren?

Geschikte verven voor faiences

Het spreekt voor zich dat je wandtegels enkel kunt schilderen met verf speciaal voor tegels. In dat gamma bestaan er verschillende soorten verf die elk voor specifieke toepassingen werden ontwikkeld.

Stel dat de faiences in een gewone leefkamer hangen, dan volstaat een eenvoudige tegelverf. Is de ruimte echter vochtiger, zoals een badkamer, keuken of wasplaats, dan heb je een verf nodig die bestand is tegen vocht en temperatuurschommelingen. Zorg er daarnaast ook voor dat je voor de keuken of badkamer een verf kiest die bestand is tegen vet- en zeepvlekken, maar bijvoorbeeld ook tegen ontvettingsmiddelen.

Voor de afwerking kan je een glanzende verf kiezen die heel goed bestand is tegen vocht en je dus gemakkelijk kunt reinigen. Bij bepaalde soorten verf zal je eerst een primer moeten aanbrengen.

Hiervoor kan je advies vragen aan je schilder of in de verfwinkel.

 

 

Wandtegels schoonmaken voor het schilderen

Dat verf het beste hecht op een schoon, vetvrij oppervlak is logisch. Reinig de wandtegels of faiences dus eerst met warm water en ontvetter. Het is nuttig om in deze stap ook meteen lichtjes te schuren met schuurpapier, zodat de ondergrond wat ruwer wordt en de verf nog beter kan hechten. Droog de tegels na het reinigen goed af en vervang eventueel kapotte tegels voor je begint te verven.

Plak af en begin bij de randen

Plak vervolgens alle randen af met gele afplaktape en bedek je meubels met afdekfolie. Zo, je bent klaar voor de eerste verflaag!

Begin altijd bij de afgeplakte randen en voegen met een kwast. Daarna kan je de rest van de wandtegels verven. Schilder royaal, eerst verticaal en dan horizontaal. Werk van boven naar beneden, zodat de aangebrachte verf niet naar beneden druipt. Weet dat tegels vaak twee of drie verflagen nodig hebben, maar wacht telkens 24 uur voor je de volgende laag aanbrengt. Tip: schuur de geverfde tegels nog eens licht op met schuurpapier voor je begint aan de volgende laag.

Faiences uitplamuren

Ben je het uitzicht van tegels in je badkamer, keuken of andere ruimte beu en wil je graag een meer moderne look? Door wandtegels gewoon te schilderen, blijf je uiteraard de vorm van de tegels en de voegen zien. Wat als je die kon wegwerken en het zou lijken alsof er nooit faiences waren geweest?

Inderdaad, het is perfect mogelijk om je faiences uit te plamuren, zonder dat je ze hoeft te verwijderen. Een budgetvriendelijke oplossing dus om toch een totaal nieuw uitzicht te creëren! De egale, uitgeplamuurde laag kan je daarna dan schilderen in een kleur naar keuze.

Laat je faiences verven door een professional

Wil je jouw badkamer, keuken of andere ruimte vernieuwen en de faiences laten verven of uitplamuren? Het is perfect mogelijk, maar je moet er best wel wat kwalitatief materiaal en de nodige kennis voor in huis halen. Als je zelf niet zo van klussen houdt of als je hier gewoon geen tijd voor hebt, laat het schilderwerk dan over aan een professional. SDAD heeft alle benodigdheden en expertise in huis om jouw wandtegels aan te pakken. Neem vrijblijvend contact op voor een kennismaking en/of offerte.

Een project in het vooruitzicht?

Wij staan steeds paraat voor het verlenen van een eerste advies! Tevens bezorgen we u steeds een vrijblijvende, gedetailleerde en gratis offerte op maat.

Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×