MDF schilderen: hoe doe je dat?

Jouw kasten, vensterbanken, deuren of zelfs keuken en badkamer in een nieuw jasje stoppen? MDF-platen scheren hoge toppen. Zo'n MDF-plaat is opgebouwd uit geperste houtvezels en beschikt over een middelharde dichtheid. Dergelijke platen bieden dan ook een gedegen stabiliteit voor allerlei interieurtoepassingen. Bouwen, renoveren of doe-het-zelver? De plaat is uitermate geschikt voor allerhande klussen en toch schort er iets aan. MDF is gebruiksvriendelijk en stevig maar o zo saai! De stoffige donkerbruine of groene kleur, daar krijgt niemand het echt warm van. Je hele MDF-idee overboord gooien? Natuurlijk niet, je kan je mdf-geheel eenvoudig opvrolijken met een likje verf. Hoe je dat doet? De tips van SDAD helpen je op weg!

Je MDF-geheel in de verf zetten

MDF-platen splinteren niet maar reageren wel op vocht en hitte. MDF heeft een zuigende werking waardoor het veel vocht aantrekt en het materiaal uiteindelijk zal uitzetten. Je MDF-geheel zomaar van een likje verf voorzien, is geen strak plan. Er zijn immers heel wat factoren waar je rekening mee moet houden. Gelukkig zet je dankzij onze tips steevast een mooi resultaat neer. Begin bij het begin: de voorbereiding.

Een goed begin is het halve werk

Alvorens je een dikke laag verf aanbrengt, ontvet je de volledige oppervlakte met ammoniakwater of een ontvetter. Droog daarna het oppervlak af met een pluizende vod. Vul vervolgens de gaatjes, spleten en oneffenheden op met een gepast vulmiddel. Ondanks de gladde structuur ga je toch even aan de slag met schuurpapier. Let daarbij vooral op de kopse kanten en andere bewerkte stukken aangezien deze vaak ruwer zijn. Start met een fijne korrel en schuur lichtjes voor, kies daarna voor een grotere korrel en werk zorgvuldig af. Maak vervolgens komaf met stof en plak de randen nauwkeurig af met afplaktape.

Breng een grondlaag aan

Het is vooral de zuigende werking die MDF onderscheidt van andere materialen en het schilderen wat bemoeilijkt. Gelukkig kan je deze zuigende kracht eenvoudig vermijden door een primer aan te brengen. Neem je lakrol bij de hand en werk steeds in twee richtingen. Breng enkele verticale strepen aan en rol ze horizontaal uit. Ben je klaar? Rol dan een laatste keer uit van onderen naar boven zodat de primer voldoende is uitgestreken. Doe hetzelfde voor de andere zijde. Als je slechts één zijde van de MDF-plaat schildert, bestaat de kans op kromtrekken. Neem dus de andere zijde ook even onder handen. Wanneer de primer droog is, schuur je ten slotte lichtjes op.

De MDF-plaat schilderen

De voorbereiding en het aanbrengen van de grondlaag zijn achter de rug. Nu kan het echte werk beginnen. 'Bezint eer ge begint' en roer de verf goed door om kleurschakeringen te vermijden. Gebruik een borstel voor de randen en hoeken en een lakrol voor de grote oppervlakken. Werk net zoals bij de primer in twee richtingen. Rol bovendien steeds in dezelfde richting uit om een homogeen resultaat te bekomen. Wanneer de verf droog is, ga je ook hier even met je schuurpapier aan de slag. Je eerste laag is nu mooi afgewerkt en klaar voor de tweede laag. Ben je klaar? Verwijder je afplaktape wanneer de verf nog nat is, op deze manier komt je schilderwerk niet mee van de muur.

Geen tijd of zin om zelf je MDF-platen te schilderen? Ons team gaat graag voor jou aan de slag! Neem vandaag nog vrijblijvend contact met ons op voor een voorstel.

Een project in het vooruitzicht?

Wij staan steeds paraat voor het verlenen van een eerste advies! Tevens bezorgen we u steeds een vrijblijvende, gedetailleerde en gratis offerte op maat.

Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×