Oude verf verwijderen, hoe doe je dat?

Klaar om je huis een make-over te geven met een likje verf? Of wil je je gevel laten verven door een schilder, maar wil je de buitenmuur al volledig klaarzetten zodat de schilder er geen voorbereidend werk meer aan heeft? Je kan zeker zelf aan de slag. Even nagaan wat de beste manier is om de ondergrond waar je mee wilt werken aan te pakken...en start!

Aan de slag met een hogedrukreiniger

Een geschilderde gevel geeft je huis meteen een hedendaagse en frisse look. Het enige nadeel is dat je de gevel na enkele jaren opnieuw moet schilderen. Begint de verf af te bladderen? Dan is het zeker tijd voor actie! Om oude verfresten van een buitenmuur te verwijderen ga je goed na welk type gevel je hebt en welke verf er al is op aangebracht. In de meeste gevallen kom je al een heel eind verder met een hogedrukreiniger. Zorg dat je maximaal één meter afstand houdt, zodat de straal zeker krachtig genoeg is om de verf van de buitenmuur te krijgen.

De grovere middelen

Verf verwijderen van een buitenmuur met een hogedrukreiniger lukt niet altijd. Afbijtmiddel kan hierbij zeker helpen. Je vindt het in de meeste doe-het-zelfzaken. Wrijf het goedje op de buitenmuur met een oude kwast en laat even inwerken. Heel belangrijk hierbij is om ervoor te zorgen dat je hele lichaam bedekt is, ook je handen en je ogen. Draag dus een veiligheidsbril en beschermende handschoenen. Hou zeker ook kinderen en huisdieren uit de buurt als je aan de slag gaat met afbijtmiddel. Daarna haal je de verfresten makkelijk van de muur met een hogedrukreiniger.

Geen fan van afbijtmiddel aangezien het niet echt milieuvriendelijk is? Of lukt het nog steeds niet om die hardnekkige oude verfresten weg te krijgen? Dan moet je grovere middelen inzetten, zoals een naaldpistool, staalborstel of zandstraalmachine. Klussen met dergelijk gereedschap laat je best over aan een professional.

Verf van een binnenmuur verwijderen

Om oude verf van een binnenmuur weg te krijgen, kan je met een heteluchtpistool werken. Die vind je eenvoudig in een doe-het-zelfzaak. Zet de ramen zeker open voor je aan de slag gaat en draag beschermende kledij. Werkhandschoenen, een mondkapje en een veiligheidsbril zijn hierbij noodzakelijk. Als de muur met het heteluchtpistool is behandeld, kan je de verfresten er makkelijk afhalen met een plamuurmes.

Verf van hout verwijderen

Oude verf haal je makkelijk van je houten meubelen of kozijnen met een föhn. Niet het soort föhn waarmee je je haren kan drogen, maar een speciale verfföhn. Probeer eerst zoveel mogelijk resten weg te krijgen met een verfkrabber. De overige oude verf verwijder je met een verfföhn. Bescherm jezelf ook hier met werkhandsschoenen, een mondkapje en eventueel een veiligheidsbril. Wanneer oude verf verhit wordt, komen er namelijk giftige dampen vrij. De verhitte verf kan je makkelijk wegkrabben met een verfkrabbertje. Zet hierbij niet te veel kracht: hoe beter het hout bewaard blijft, hoe makkelijker het weer geverfd kan worden.

Niet helemaal zeker hoe je nu juist aan de slag moet met die hogedrukreiniger of föhn? De vakmannen van SDAD komen graag langs. Neem vrijblijvend contact op en we bekijken samen wat we voor jou kunnen betekenen.

Een project in het vooruitzicht?

Wij staan steeds paraat voor het verlenen van een eerste advies! Tevens bezorgen we u steeds een vrijblijvende, gedetailleerde en gratis offerte op maat.

Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×